Zaterdag, 11 Februari 2012: Koek en Zopie

Erik EsteieReageer

In de 17e tot en met de 19e eeuw bestond zopie uit een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagelen toe te voegen en vervolgens te verwarmen, ontstaat zopie. Later, in de 20e eeuw, werd in een koek-en-zopietentje vaak warme punch verkocht.

Tegenwoordig worden er voornamelijk warme chocolademelk, snert, gl├╝hwein, en gevulde koek verkocht.

Tot voor de negentiende eeuw beteugelde de wetgever drankslijterijen voor zover die zich aan land of op het water bevonden. Van het ijs was echter geen sprake en zolang de weersomstandigheden dat toelieten, kregen koek-en-zopietenten een vrijgeleide. Om dezelfde reden werden ook gok- en hoerententen uitgebaat op het ijs.

Het originele recept voor zopie is als volgt:

1 liter bier
1 pijpje kaneel
2 kruidnagels
2 plakjes citroen
125 gram bruine basterdsuiker
2 eieren
1 dl rum

Breng het bier samen met het pijpje kaneel, kruidnagels en citroen aan de kook. Laat het geheel dan ongeveer 20 minuten op een zeer zacht pitje doortrekken.

Roer de suiker met de eieren los en bind hiermee het bier. Voeg op het laatst de rum toe. Heet drinken!

Mallegatsloot

Mallegatsloot

Mallegatsloot

Mallegatsloot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *